Przy słowiańskim stole czyli Kulinaria wczesnego średniowiecza
Autor: Krasna-Korycińska, Małgorzata
"Stół tam jest zawsze pełen wszystkiego, co potrzebne do picia i jedzenia..."pisał Herbord w XII w. O tym właśnie traktuje ta książka."Chcesz poznać smaki potraw jadanych tysiąc lat temu? Przeniesiemy Cię w czasy pierwszych Piastów i pokażemy jak wyglądała wtedy kuchnia od ... kuchni.Nowatorski poradnik dla rekonstruktorów i nie tylko, zestawiający wyniki badań kilku dyscyplin nauki, pozwalający na opisanie
kulinariów Słowian Zachodnich we wczesnym średniowieczu. W przystępny sposób przedstawiono dane archeologiczne, etnograficzne, opinie antropologów, oraz teksty źródłowe i skonfrontowano je z eksperymentami archeologicznymi.Dowiesz się jakich wówczas używano składników, jak je przechowywano i obrabiano, które sprzęty wykorzystywano do przyrządzania posiłku i jaki mógł być tego efekt.Szereg ciekawostek, w tym rekonstrukcje przepisów zainteresują także odbiorcę spoza środowiska odtwórców, a być może zainspirują do samodzielnego komponowania potraw i prowadzenia własnych doświadczeń. A to dopiero początek.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Małgorzata Krasna-Korycińska ; il. Rafał Wójcik. | ||
Hasła: | Kuchnia słowiańska Odżywianie - kultura - Słowianie Słowianie - obyczaje i zwyczaje | ||
Adres wydawniczy: | Szczecin : Triglav, 2010. | ||
Opis fizyczny: | 86 s. il., 24 cm. Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
BD nr LIV
ul. Ludowa 4
tel. 22 851 64 24
Sygnatura: 39
Numer inw.: 36231
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni