Kuchnia polska na nowo odkryta : ponad 400 tradycyjnych przepisów polskiej kuchni
Autor: Adamczewska, Barbara
Odpowiedzialność: | Barbara Adamczewska ; fot. Michał Wolniak. | ||||||
Hasła: | Etnografia - historia - Polska Kucharstwo - etnografia - Polska Kuchnia różnych narodów - zwyczaje - Polska - historia Kultura życia codziennego - odżywianie - historia Polska - kuchnia - zagadnienia Przepisy kucharskie - spis | ||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Prószyński i S-ka, [2005]. | ||||||
Opis fizyczny: | 150, [2] s. : fot. kolor. ; 24 cm.Uwagi: | Indeksy. | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Notka biograficzna:
Adamczewska, Barbara
Absolwentka wydziału Filologii Polskiej Uniwersytetu Warszawskiego. Przez wiele lat pracowała jako dziennikarka prasy kobiecej, od kilku lat zajmuje się pisaniem książek kulinarnych. Szczególnie interesuje się tradycyjną kuchnią polską oraz historią kultury materialnej; zwłaszcza tą jej częścią , która związana jest z domem, życiem codziennym, stołem. Żmudna ale niezmiernie ciekawa praca w bibliotekach, gromadzenie książek z tej dziedziny, dało jej sporą wiedzę. Za ważny cel pisania książek uznaje przekazywanie informacji o bogatej polskiej tradycji kulinarnej i o kulturze [>>]