Podróż po stołach Francji
Autor: Lewin, Ludwik
Pasjonująca opowieść o najwspanialszej kuchni świata - kuchni francuskiej. Poznasz sekrety kulinarne różnych regionów Francji, kraju o najbogatszej kulturze kulinarnej. Dowiesz się m.in., jak Francuzi podchodzą do kompozycji dań, jak łączą smaki, by w gotowej potrawie uzupełniały się lub kontrastowały, jak dobierać wina do potraw. Dodatkową atrakcją - najciekawsze przepisy na najsmaczniejsze potrawy, które zaspokoją gust i apetyt wszystkich smakoszy.
Odpowiedzialność: | Ludwik Lewin. | ||||||
Hasła: | Kulinaria - historia - Francja | ||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : "Książka i Wiedza", cop. 2003. | ||||||
Wydanie: | Wyd. 2 rozsz | ||||||
Opis fizyczny: | 302, [2] s. : il., mapy ; 22 cm. Uwagi: | Indeks. | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Notka biograficzna:
Lewin, Ludwik
ur. 12 sierpnia 1944 w Uzbeckiej SRR – polski dziennikarz i poeta. Od 1967 roku mieszka w Paryżu. Współpracuje z Polską Agencją Prasową, dla której nadsyła korespondencje z Paryża, gdzie mieszka. Współpracuje z wieloma mediami polskimi i polonijnymi i choć wszyscy, którzy go znają, twierdzą, że jest dziennikarzem, on sam utrzymuje, że jest poetą. Jako dowód pokazuje tom pt. Ucieczka z Egiptu 2004 i pojedyncze wiersze rozsiane po licznych pismach. Napisał również krótką powieść Syzyf & Spółka 2007. Na pograniczu dziennikarstwa i literatury należy chyba umieścić Podróż [>>]