Kuchnia grecka
Autor: Sandilou, Maria.
Zapraszam Państwa do krainy intensywnych smaków, kolorów i zapachów. Zajrzyjcie na słoneczne wyspy, gdzie pod gorącym niebem dojrzewa niezliczona ilość jarzyn, ziół i owoców. Poznajcie niezwykłe krajobrazy, góry i doliny porośnięte drzewami oliwnymi i winoroślą. Przede wszystkim zaś skosztujcie potraw, które są prawdziwymi rarytasami!Kuchnia grecka to dla mnie pachnąca oliwa, której szczególny smak i aromat zamienia
każde danie w rozkosz dla podniebienia. O jej niezwykłych właściwościach, nie tylko smakowych, ale też leczniczych i upiększających pisano już w starożytności.Nie wyobrażam sobie greckiego posiłku bez przekąsek, czyli rozmaitych serów, pieczywa i past do chleba. Kocham greckie sałatki, które najchętniej wybieram jako dodatek do ryb i dań mięsnych. Najbardziej smakują mi te na bazie świeżych warzyw i sera feta, jednak bez oliwek, bo choć są bardzo zdrowe, ja, niestety, za nimi nie przepadam.Gdy jestem w Grecji, bardzo lubię przechadzać się wśród tamtejszych straganów, które uginają się pod ciężarem warzyw, owoców oraz darów morza. Przyglądam się ludziom, zawsze otwartym i radosnym. Patrzę, jak zajadają się zapiekankami w cieście fillo, które smakują nieziemsko. Skosztujcie ich, naprawdę warto. Polecam zwłaszcza zapiekanki z serem feta lub ze szpinakiem.Warto pokusić się o przyrządzeniegreckich przysmaków we własnej kuchni. Zadanie to ułatwi Państwu niniejsza publikacja. Autorka, rodowita Greczynka, opisała w niej mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, które zostały zilustrowane wspaniałymi zdjęciami.Przepisy na przekąski, zapiekanki, sałatki, potrawy z makaronem i ryżem, rybami i owocami morza, dania z mięsa i drobiu oraz pyszne słodkości pozwolą Państwu czerpać prawdziwą przyjemność z gotowania oraz obcowania z grecką tradycją ukrytą w tych smakołykach.Tak więc kali oreksi, czyli smacznego!ELENI
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Maria Sandilou ; przekł. Elektra Tsakarisianou. | ||||||
Seria: | Eleni Poleca | ||||||
Hasła: | Kucharstwo - Grecja Kuchnia grecka | ||||||
Adres wydawniczy: | Poznań : Publicat, [2009]. | ||||||
Opis fizyczny: | 188, [3] s. : il. kolor. ; 25 cm. Uwagi: | Data wyd. wg www.merlin.pl. Na okł. : 155 tradycyjnych przepisów krok po kroku, 280 apetycznych fotografii. Bibliogr. s. [191]. | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 63
ul. Pułku Baszta 5
tel. 22 844 86 81
Wyp. nr 84
ul. Modzelewskiego 71
tel. 22 844 62 71
Wyp nr 125
ul. Czerniakowska 38A
tel. 22 841 33 58