Dzieje smaku
Autor: Stomma, Ludwik
Pierwsze lata dzieciństwa, które pamiętam, były czasami niedostatku. Mieszkaliśmy w maleńkich sublokatorskich pokojach domu w oficynie przy ulicy Czarnowiejskiej w Krakowie. Rodzice byli bez pracy. Tata siedział cale dnie w kąciku zagrodzonym szafa, co nazywało się gabinetem, i zarabiał na spłacenie wiecznych pożyczek tłumaczeniem z niemieckiego opasłej "Historii filozofii chrześcijańskiej" Bohnera i Gilsona. (Lubimyczytać.pl)
Odpowiedzialność: | Ludwik Stomma. | ||||||
Hasła: | Stomma, Ludwik - (1950- ) Kucharstwo - historia Kuchnia regionalna Kultura - historia Obyczaje towarzyskie Żywność - historia Szkice literackie polskie - 21 w. | ||||||
Adres wydawniczy: | Poznań : Wydawnictwo SENS, cop. 2003. | ||||||
Opis fizyczny: | 199, [1] s. : rys. ; 21 cm. Powiązane zestawienia: | Żywność | Kuchnie świata Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 63
ul. Pułku Baszta 5
tel. 22 844 86 81
Sygnatura: 39
Numer inw.: 9235
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp nr 108
ul. Puławska 119
tel. 22 843 16 85
Sygnatura: 39
Numer inw.: 28919
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Notka biograficzna:
Stomma, Ludwik
Ludwik Franciszek Stomma ur. 22 marca 1950 w Krakowie, zm. 7 marca 2020 w Paryżu – polski antropolog kultury, etnolog, doktor habilitowany nauk humanistycznych, nauczyciel akademicki, publicysta tygodników „Polityka” i „Przegląd”.
Źródło: pl.wikipedia.org