Apetyt na życie, czyli kuchnia pełna wspomnień
Autor: Strasburger, Karol
Książka Apetyt na życie, czyli kuchnia pełna wspomnień to sentymentalna podróż przez życie popularnego i cenionego aktora, Karola Strasburgera. To wzruszające wspomnienia z dzieciństwa spędzonego w podwarszawskim Konstancinie i na Saskiej Kępie, pierwszych fascynacji sportowych, czasów nauki w szkole morskiej oraz studiów w szkole teatralnej. Opowieści przeplatają odziedziczone po słynnych przodkach i wypróbowane
przez autora przepisy kulinarne. Są wśród nich receptury krążące w rodzinie od pokoleń - na przykład placki ziemniaczane dziadka Mieczysława, potrawy "przywiezione" z licznych podróży - jak choćby serbskie fritule i macedońskie cevapcici, swojskie śledzie po warszawsku oraz wyrafinowane przepisy - na przykład pieczeń z dzika po staropolsku. Wśród deserów autor proponuje między innymi bezy babci Hanny, których pieczenia uczył się mając niecałe 10 lat, oraz tort ze Szwarcwaldu. W książce znajdziemy ciekawe wątki dotyczące wakacyjnych podróży Karola Strasburgera, uroków kuchni śródziemnomorskiej, zamiłowania do koni, nart i tenisa ziemnego oraz fragmenty poświęcone pracy w teatrze i na planie filmowym. Autor zaprasza nas na prawdziwą wspomnieniową ucztę.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Karol Strasburger ; koncepcja i oprac. tekstu Andrzej Możdżonek ; [fot. Łukasz Zdanecki, Andrzej Zygmuntowicz]. | ||
Seria: | Gotowanie z Gwiazdami | ||
Hasła: | Strasburger, Karol - (1947- ) - pamiętniki Kucharstwo - Polska - pamiętniki | ||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Hachette Livre Polska, cop. 2008. | ||
Opis fizyczny: | 158, [1] s. : il. kolor. ; 27 cm. Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)