Odpowiedzialność: | Jacek Piasta. | ||||
Hasła: | Hotelarstwo - marketing - podręcznik | ||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Jacek Piasta - Doradztwo, 2007. | ||||
Opis fizyczny: | 384 s. : il. ; 24 cm. Uwagi: | Bibliogr. | Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
- CZ?ŚĆ I
- Wprowadzenie do marketingu
- Rozdział 1. Usługi hotelarskie - zarys historii
- Rozdział 2. Podstawowe pojęcia
- 2.1. Obiekt hotelarski
- 2.2. Potrzeby nabywców
- 2.3. Użyteczność
- Rozdział 3. Otoczenie przedsiębiorstwa hotelowego
- 3.1. Makrootoczenie
- 3.2. Otoczenie w sektorze
- 3.2.1. Nowo wchodzący
- 3.2.2. Dostawcy
- 3.2.3. Klienci-nabywcy
- 3.2.4. Substytuty
- 3.2.5. Konkurenci wewnątrz sektora
- 3.3. Podsumowanie
- Rozdział 4. Badania i analiza rynku
- 4.1. Badania
- 4.1.1. Rodzaje danych
- 4.1.2. Techniki badawcze
- 4.1.3. Typy pytań
- 4.1.4. Etapy procesu badawczego
- 4.1.5. Badania wewnątrz obiektu hotelowego
- 4.2. Analiza SWOT
- 4.2.1 Szanse i zagrożenia 4.2.2. Silne i słabe strony
- 4.3. Benchmarking
- 4.4. Podsumowanie
- Rozdział 5. Planowanie działalności
- 5.1. Wewnętrzne źródła wspomagające planowanie i zarządzanie
- 5.2. Specjalistyczne programy komputerowe
- Rozdział 6. Strategie działań rynkowych
- 6.1. Podstawowe strategie konkurowania
- 6.2. Wymagania dla obiektów hotelowych
- 6.3. Brak strategii konkurowania
- 6.4. Inne strategie
- 6.4.1 Strategie kierunkowych działań konkurencyjnych
- 6.4.2. Podsumowanie
- CZ?ŚĆ II Marketing
- Rozdział 7. Wprowadzenie
- 7.1. Podejścia do produkcji i sprzedaży
- 7.2. Pojęcie marketingu
- 7.3. Potrzeby nabywców
- 7.4. Marketing usług
- Rozdział 8. Strategia marketingowa
- 8.1. Segmentacja
- 8.2. Marketingowe strategie produktowe
- Rozdział 9. Marketing-mix
- 9.1. Produkt
- 9.1.1. Cykl życia produktu
- 9.1.2. Analiza portfelowa - macierz BCG
- 9.1.3. Marka
- 9.1.4. Rodzaje (produktów) usług hotelarskich
- 9.1.5. Produkty a podstawowe typy klientów
- 9.2. Cena
- 9.2.1. Podstawy do ustalania cen
- 9.2.2. Ceny - podział rodzajowy
- 9.2.3. Sezonowość a ceny
- 9.2.4. Ceny usług a strategia marketingowa
- 9.3. Dystrybucja
- 9.3.1. Modele dystrybucji
- 9.3.2. Formy rozliczeń za pośrednictwo
- 9.3.3. Allotment
- 9.4. Promocja
- 9.4.1. Narzędzia promocji
- 9.4.2. Reklama
- 9.4.3. Public relations
- 9.4.4. Targi i wystawy
- 9.4.5. Promocja osobista
- 9.4.6. Promocja sprzedaży
- 9.4.7. Upominki reklamowe
- Rozdział 10. Plan marketingu
- 10.1. Tworzenie planu
- 10.2. Harmonogram działania
- 10.3. Konstrukcja planu marketingowego
- 10.4. Podsumowanie
- Rozdział 11. E-marketing
- 11.1. Obiekt hotelowy w Internecie
- 11.2. Strona WWW obiektu hotelowego
- 11.3. Gdzie promować hotel w Internecie?
- 11.4. Funkcje e-marketingu
- 11.5. Podsumowanie
- Część III
- Ludzie: personel i klienci w marketingu
- Rozdział12. Wprowadzenie
- 12.1. Zespół
- 12.2. Zwierzchnik
- 12.3. Motywowanie personelu
- 12.4. Klient
- 12.5. Podsumowanie
- Rozdział 13. Komunikacja
- 13.1. Komunikacja werbalna i niewerbalna
- Część IV
- Inne zagadnienia istotne marketingowo
- Rozdział 14. Jakość
- 14.1. Elementy tworzące jakość
- 14.2. Procedury i procesy
- 14.3. Kto i kiedy systematyzuje jakość?
- 14.4. ISO - systemy zarządzania jakością
- 14.5. Certyfikacja
- 14.5.1. Kategoryzacja usług hotelarskich
- 14.5.2. Globalny aspekt certyfikacji
- 14.6. HACCP
- 14.7. Wewnętrzne badanie i kontrola jakości
- Rozdział 15. Gościnność
- 15.1. Aspekty gościnności
- 15.2. Model gościnności
- Podsumowanie. *
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr XXI
ul. Bukietowa 4A
tel. 22 898 30 33
Sygnatura: 8698
Numer inw.: 8698
Dostępność: tylko na miejscu
Notka biograficzna:
Piasta, Jacek
Jacek Piasta - zawodowo zajmuje się hotelarstwem. Ma za sobą doświadczenie kilkunastu lat pracy na stanowiskach kierowniczych w największych spółkach. Obecnie prowadzi firmę konsultingową dla podmiotów związanych z branżą hotelarską. Uczestniczy w kilku-, kilkunastu procesach inwestycyjnych, organizacyjnych lub reorganizacyjnych albo szkoleniowych rocznie. Jest analitykiem rynku i ekspertem w Instytucie Hotelarstwa. Jest też biegły Sądowy z zakresu hotelarstwa Sądu Okręgowego w Warszawie. Dyrektor Hotelu, redaktor i publicysta portalu e-hotelarstwo.com, wykładowca akademicki Wyższej [>>]