Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy

#




Leksykon sztuki kulinarnej - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Leksykon sztuki kulinarnej :  międzynarodowa kuchnia hotelowa i restauracyjna / Karl Duch ; przedm. Kurt Scheller ; [przekł. Jacek Jurczyński].
Okładka pozycji Leksykon sztuki kulinarnej :  międzynarodowa kuchnia hotelowa i restauracyjna

Leksykon sztuki kulinarnej : międzynarodowa kuchnia hotelowa i restauracyjna

Tyt. oryg.: "Handlexikon der Kochkunst".

Autor: Duch, Karl.




Ten Leksykon. przypomina mi pierwsze dni mojej praktyki. Mój przełożony był Niemcem, dlatego też książka ta musiała być przeczytana przez wszystkich jego kucharzy. Posługiwała się nią większość kucharzy z krajów niemieckojęzycznych, podróżowała z nimi i ze mną po całym świecie, gdziekolwiek byliśmy, zawsze zabieraliśmy ją ze sobą. Dlaczego? Ponieważ jest

zwięzła i łatwa do czytania.Książka Ducha mogła być używana codziennie. Kiedy szef kuchni nabazgrał coś na menu, a my nie byliśmy tego pewni, to od razu sięgaliśmy po Ducha i wiedzieliśmy, o co chodzi.Kiedy patrzę na nowe wydanie Leksykonu. przetłumaczonego również na języki słowiańskie, uświadamiam sobie, jak wielka to rzecz oraz że mody kulinarne wciąż czerpią z klasycznych wzorców. Większość ludzi lubi obecnie łączyć elementy różnych kuchni świata. Jednak nie potrafilibyśmy nic ugotować bez klasycznych i podstawowych metod, których się nauczyliśmy. W rzeczy samej gotowanie nigdy nie ustanie, pojawiają się jednak na rynku nowe dodatki, składniki i przyprawy. Do tej pory były niedostępne, bo pasażerskie odrzutowce nie kursowały tak jak dzisiaj.Moim zdaniem ten Leksykon. powinien znaleźć się w każdej kuchni, zarówno u każdego szefa kuchni, jak i w kuchni domowej. Jak dobrze poczytać trochę o naszej cudownej pracy kucharza, dawaniu innym przyjemności dzięki temu, czego nauczyliśmy się z tej książki!Leksykon sztuki kulinarnej jest nie tylko zbiorem przepisów. Zawiera informacje o składnikach dania oraz pokazuje jak można potrawy udekorować. Więcej, wyjaśnia styl gotowania stosowny do każdego dania.Pozycja ta powinna być obowiązkową lekturą dla szkół w Polsce, dla młodych szefów kuchni oraz początkujących kucharzy (nie tylko zawodowych). Pozwoli wam zrozumieć, co kryje się pod nazwą dania, które przygotowaliście i uroczyście podaliście do stołu. Oczywiście nie używamy już dziś terminu bordolaise, teraz opisujemy w menu dokładnie co to jest. Warto jednak wiedzieć, że dobrze znane danie nosiło właśnie taką nazwę.Niech wasza radość z lektury i nauki płynącej z tej książki będzie tak wielka, jak moja - Kurt Scheller, Prezydent OSSKIK i honorowy członek WACSAutor Leksykonu Karl Duch był prezydentem Austriackiego Stowarzyszenia Kucharzy i honorowym członkiem Światowego Stowarzyszenia Kucharzy (World Cooks Association) co jest największym zaszczytem dla kucharza, jaki można otrzymać.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Karl Duch ; przedm. Kurt Scheller ; [przekł. Jacek Jurczyński].
Hasła:Kucharstwo - encyklopedia
Żywność - encyklopedia
Adres wydawniczy:Kraków : Wydawnictwo M, cop. 2003.
Opis fizyczny:877 s. : il. ; 21 cm.
Uwagi:Bibliogr. s. 876-877. Indeks. Tekst częśc. równol. pol. i w innych jęz.
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. Nr 63
ul. Pułku Baszta 5
tel. 22 844 86 81

Dostępna na zamówienie
Sygnatura: Magazyn: 64
Numer inw.: 55577
Dostępność: wypożyczana na 14 dni

schowekzamów

CzN nr XXI
ul. Bukietowa 4A
tel. 22 898 30 33

Sygnatura: 8658
Numer inw.: 8658
Dostępność: tylko na miejscu

schowek

WKK Dla Instytucji
ul. Odyńca 71A
tel. 22 121 12 06

Sygnatura: 64
Numer inw.: 48979
Dostępność: wypożyczana dla instytucji na 360 dni

schowek0



Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy