Dzieje się ję : mała historia kuchni
Autor: Modelski, Łukasz
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji "Mała historia kuchni" to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent - jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek
3D.Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia? Jaką drogą - wraz z łączeniem dynastii - wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji?Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji?Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspólnego z kuchnią ma Aleksander Dumas?Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody?Gdzie mieściły się stolice smaku?Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadał przyszłość świata?Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?!Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiatów. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Łukasz Modelski ; ilustracje Adam Pękalski. | ||||||||||||||||
Hasła: | Kucharstwo Kultura stołu Żywność Opracowanie Publikacja bogato ilustrowana Etnologia i antropologia kulturowa Historia | ||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Bajka, 2020. | ||||||||||||||||
Opis fizyczny: | 63 strony : ilustracje ; 28x32 cm. Uwagi: | Opis wg okładki. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje popularnonaukowe. | Dziedzina: | Etnologia i antropologia kulturowa | Historia Powstanie dzieła: | 2020 r. | Twórcy: | Pękalski, Adam. (1975- ). Ilustracje | Odbiorcy: | Dzieci. 6-8 lat. 9-13 lat. | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp nr 140
ul. Mozarta 1 (V piętro)
tel. 22 847 77 31
Sygnatura: Edukacyjne: 64
Numer inw.: 10380
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
BD nr III
ul. Tuchlińska 2A
tel. 22 843 20 87
Sygnatura: 64
Numer inw.: 52563
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
BD nr XVII
ul. Puławska 238
tel. 22 844 66 43
Sygnatura: 64
Numer inw.: 47026
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
BD nr XXX
ul. Melsztyńska 4
tel. 22 849 37 98
Sygnatura: 64
Numer inw.: 47722
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
BD nr LIV
ul. Ludowa 4
tel. 22 851 64 24
Sygnatura: 64
Numer inw.: 47630
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Notka biograficzna:
Modelski, Łukasz
?ukasz Modelski - z wykształcenia historyk sztuki i kultury średniowiecza. Lubi jeść i pić. Zdarza się, że czyni to zawodowo. Pisuje felietony do „Czasu Wina”, prowadzi literacko-kulinarną „Drogę przez mąkę” w radiowej Dwójce i rozmawia z szefami kuchni na świecie. Autor Dziewczyn wojennych, Fotobiografii PRL i Piątego smaku. Rozmów przy jedzeniu.
Źródło: wydawnictwoliterackie.pl