Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy

#




Nowa jadłonomia - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek.
Okładka pozycji Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata

Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata

Autor: Dymek, Marta




Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? Curry z buraków? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką roślinną podróżą. Nie, nie musisz kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie

skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu - jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle. Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Od sześciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi oraz prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. Uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do tego, że kuchnia roślinna jest niewyczerpanym źródłem inspiracji.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Marta Dymek.
Hasła:Weganizm
Książki kucharskie
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2017.
Opis fizyczny:271, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Uwagi:Indeks.
Forma gatunek:Książki. Publikacja bogato ilustrowana.
Powstanie dzieła:2016 r.
Powiązane zestawienia:Kuchnie świata
Weganizm
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. Nr 35
ul. Narbutta 47
tel. 22 849 63 56

Sygnatura: 641
Numer inw.: 57711
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

Wyp. Nr 39
ul. Górska 7
tel. 22 841 26 95

Sygnatura: 64
Numer inw.: 43470
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

Wyp. nr 68
Aleje Niepodległości 82
tel. 22 844 70 59

Sygnatura: 64
Numer inw.: 46070
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

BD nr XXX
ul. Melsztyńska 4
tel. 22 849 37 98

Sygnatura: 64
Numer inw.: 44551
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

WKK Dla Instytucji
ul. Odyńca 71A
tel. 22 121 12 06

Sygnatura: 641
Numer inw.: 63979
Dostępność: wypożyczana dla instytucji na 360 dni

schowek0




Inne wydania tej pozycji w zbiorach biblioteki:


bookbook





Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:


Okładka książki  Jadłonomia : kuchnia roślinna : 100 przepisów nie tylko dla wegan  1Okładka książki  Jadłonomia po polsku  2Okładka książki  Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata  3Okładka książki  Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata  4




Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy