Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy

#




- Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Jerozolima do zjedzenia / Bartek Kieżun.
Okładka pozycji Jerozolima do zjedzenia

Jerozolima do zjedzenia

Autor: Kieżun, Bartek

Notka biograficzna



Kolejna z serii bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi. Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej nowoczesne i nieoczywiste oblicze. Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do

żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka, chrupiący burek - smaku Jerozolimy nie da się łatwo zdefiniować. Bo tak jak miasto jest od wieków wielkokulturowym tyglem, tak jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii. W książce znajdziecie przygotowaną przez autora playlistę - hebrajskie i arabskie hity z różnych epok - świetnie nadającą się do słuchania przy gotowaniu. Opis wydawcy.

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Bartek Kieżun.
Hasła:Kuchnia arabska
Kuchnia żydowska
Jerozolima (Izrael)
Książka kucharska
Przewodnik tematyczny
Publikacja bogato ilustrowana
Adres wydawniczy:Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o., 2023.
Wydanie:Wydanie I.
Opis fizyczny:300, [4] strony : fotografie, portrety ; 28 cm.
Uwagi:Na grzbiecie imprint wydawcy: Buchmann. Część tekstu równolegle w języku arabskim i hebrajskim.
Forma gatunek:Książki. Poradniki i przewodniki.
Dziedzina:Kulinaria
Powstanie dzieła:2023 r.
Powiązane zestawienia:Jerozolima
Kuchnie świata
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

CzN nr XXI
ul. Bukietowa 4A
tel. 22 898 30 33

Sygnatura: 20518
Numer inw.: 20518
Dostępność: tylko na miejscu

schowek




Notka biograficzna:


Zdjęcie Kieżun, Bartek

Kieżun, Bartek

Specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Stale współpracuje z Magazynem KUKBUK i portalem Wirtualna Polska. Publikuje również w m.in.: magazynie Podróże, Twój Styl i kwartalniku Wino. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana, którą nagrodzono Italię do zjedzenia i Portugalię [>>]






Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:


Okładka książki  Ateny do zjedzenia  1Okładka książki  Italia do zjedzenia  4Okładka książki  Portugalia do zjedzenia  5Okładka książki  Stambuł do zjedzenia  6




Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy