Stambuł do zjedzenia
Autor: Kieżun, Bartek
Bartek Kieżun dociera do odległych zakątków Europy, by przywieźć stamtąd opowieści o Orient Expressie, Konstantynie, intrygujących restauracjach, o których wiedzą tylko wybrani, i najlepszych przystawkach do raki. W jego książce "Stambuł do zjedzenia" miasto to jawi się jako kulinarne królestwo gotowe, by je odkryć. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze wyprawy to te bez mapy w ręce. Bartek wie to doskonale,
dlatego w Stambule, kierowany intuicją i poleceniami znajomych, dociera do zakamarków zapomnianych przez turystów. I właśnie dzięki temu powstał przewodnik kulinarny pełen opowieści o wielkiej historii, pachnący bakłażanem i wyjątkowy jak turecki dywan. Opis wydawcy.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | [tekst i zdjęcia] Bartek Kieżun. | ||||||||||||
Hasła: | Kieżun, Bartek (1976- ) Kuchnia turecka Życie codzienne Stambuł (Turcja) Przepisy kulinarne | ||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, 2020. | ||||||||||||
Opis fizyczny: | 286, [2] strony : fotografie ; 28 cm. Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. | Dziedzina: | Kulinaria | Podróże i turystyka Powstanie dzieła: | 2020 r. | Powiązane zestawienia: | Turcja | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. nr 68
Aleje Niepodległości 82
tel. 22 844 70 59
Sygnatura: 64
Numer inw.: 50073
Pozycja wypożyczona
do dnia: 2024-06-26
Wyp nr 125
ul. Czerniakowska 38A
tel. 22 841 33 58
Sygnatura: 913(5) Turcja
Numer inw.: 41875
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
CzN nr XXI
ul. Bukietowa 4A
tel. 22 898 30 33
Sygnatura: 20422
Numer inw.: 20422
Dostępność: tylko na miejscu
Notka biograficzna:
Kieżun, Bartek
Specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Stale współpracuje z Magazynem KUKBUK i portalem Wirtualna Polska. Publikuje również w m.in.: magazynie Podróże, Twój Styl i kwartalniku Wino. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana, którą nagrodzono Italię do zjedzenia i Portugalię [>>]