Chlebek i bułeczki
Tytuł oryginału: "Pain, ".
Tytuł grzbietowy: "Chlebek ".
Autor: Laurent, Françoise
Wiadomo, że do chleba trzeba mąki, ale skąd się ona właściwie bierze?Jak kiedyś uprawiano zboże, a jak robi się to dziś? Co się dzieje w młynie? Czym różnią się mąki i dlaczego te ciemniejsze są zdrowsze? Jakie pieczywo je się w różnych zakątkach świata i dlaczego trzeba unikać takiego, które ma w składzie konserwanty?
Odpowiedzialność: | [tekst:] Françoise Laurent ; [ilustracje:] Nicolas Gouny ; [przekład: Katarzyna Grzyb]. | ||||||||||||||||||||
Seria: | Akademia Mądrego Dziecka; Wiem, Co Jem! | ||||||||||||||||||||
Hasła: | Pieczywo Broszura Opracowanie Publikacja bogato ilustrowana | ||||||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Harperkids, copyright 2022. | ||||||||||||||||||||
Opis fizyczny: | 29, [7] stron : ilustracje ; 27 cm. Uwagi: | Tytuł oryginału: Le pain. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje popularnonaukowe. | Dziedzina: | Biologia | Edukacja i pedagogika Rolnictwo i leśnictwo Powstanie dzieła: | 2015 r. | Twórcy: | Gouny, Nicolas. (1973- ) Ilustracje | Grzyb, Katarzyna. Tłumaczenie Odbiorcy: | Dzieci. 6-8 lat. | Powiązane zestawienia: | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | Inne pozycje z serii | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
BD nr III
ul. Tuchlińska 2A
tel. 22 843 20 87
BD nr XVII
ul. Puławska 238
tel. 22 844 66 43
BD nr XVIII
ul. Górska 7
tel. 22 840 64 58
BD nr XXXIII
Aleje Niepodległości 19
tel. 22 847 63 43
Sygnatura: I
Numer inw.: 61297
Pozycja wypożyczona
Dziś wypada termin zwrotu
BD nr XXXV
ul. Bonifacego 90
tel. 22 651 80 23
Komentarze i rezencje
Serie (cykl) Akademia Mądrego Dziecka. Wiem, co jem! należy czytać w określonej kolejności:
MiódMiód to nie tylko słodki smakołyk, lecz także naturalny lek! Warto z nim zaprzyjaźnić dzieci, przy okazji wyjaśniając, jaką rolę w jego powstaniu odgrywają owady. Poznaj tajniki pracy pszczelarza i dowiedz się, od czego zależą smak, zapach i kolor miodu. Sprawdź, jak się prawidłowo obchodzić z miodem i naucz się wybierać [...] |
PomidoryKto nie lubi keczupu! Ale czy wiesz, jak on powstaje? Gdzie i jak rośnie główny składnik tego sosu - pomidory? Do Europy trafiły w towarzystwie ziemniaków i ananasów, ale początkowo były hodowane jako rośliny ozdobne, gdyż obawiano się jeść czerwone owoce (tak, pomidor to owoc!). Co jeszcze warto wiedzieć o pomidorach i dlaczego [...] |
CzekoladaZ czego robi się czekoladę? Jak rosną kakaowce i dlaczego tak trudno o ich owoce? Czym różni się czekolada gorzka od mlecznej i białej? Jak wybrać tę najlepszą? I kto je najwięcej tego przysmaku na świecie? |
Chlebek i bułeczkiWiadomo, że do chleba trzeba mąki, ale skąd się ona właściwie bierze?Jak kiedyś uprawiano zboże, a jak robi się to dziś? Co się dzieje w młynie? Czym różnią się mąki i dlaczego te ciemniejsze są zdrowsze? Jakie pieczywo je się w różnych zakątkach świata i dlaczego trzeba unikać takiego, które ma w składzie konserwanty? |
BananyBanany to najczęściej jedzone owoce na świecie, ale czy wiesz, że jeszcze 200 lat temu miały pestki, a wśród 1500 odmian są też warzywne?! To bardzo pożywne owoce bogate w cukry i potas, nabierają słodyczy wraz z plamkami na skórze, dojrzewają w ciemności i lepiej trawią się, gdy jemy je rozgniecione. |