Przejdź do menu Przejdź do Zawartości strony Przejdź do Stopki
_

Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy MOKOTÓW m.st. Warszawy



/ Opac / Strona główna / Detail?PozycjaOpisy=20230320172830028956 / Katalog / Szczegóły pozycji

Dietetyka - Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy
Okładka książki Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski ; [recenzenci: prof. dr hab. n. med. Bruno Szczygieł, dr hab. med. Mikołaj Spodaryk, prof. KAAFM, dr n. med. Elżbieta Gabrowska].
Okładka pozycji Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka

Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka

"Żywienie zdrowego i chorego człowieka "

Autor: Ciborowska, Helena




Opis od wydawcyDietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika.Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.W książce omówiono podstawy żywienia człowieka - od znaczenia

składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta.Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych, pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy pacjentów chorujących onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych w różnych sytuacjach klinicznych.Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego. https://bonito.pl/produkt/dietetyka-ywienie-zdrowego-i-chorego-czlowieka

Zobacz pełny opis
Informacje o pozycji
Odpowiedzialność:Helena Ciborowska, Artur Ciborowski ; [recenzenci: prof. dr hab. n. med. Bruno Szczygieł, dr hab. med. Mikołaj Spodaryk, prof. KAAFM, dr n. med. Elżbieta Gabrowska].
Hasła:Dietetyka
Leczenie dietą
Składniki odżywcze
Zdrowe odżywianie
Żywienie chorych
Podręcznik
Adres wydawniczy:Warszawa : PZWL, 2022.
Wydanie:Wydanie V rozszerzone i uaktualnione - 3 dodruk.
Opis fizyczny:XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Uwagi:Bibliografia na stronach 873-877. Indeks
Forma gatunek:Książki. Publikacje dydaktyczne. Publikacje fachowe.
Dziedzina:Medycyna i zdrowie
Powstanie dzieła:2021 r.
Twórcy:Ciborowski, Artur. Autor

Gabrowska, Elżbieta. Recenzja

Spodaryk, Mikołaj. Recenzja

Szczygieł, Bruno. (1928- ). Recenzja

Odbiorcy:Dietetycy. Szkoły wyższe.
Powiązane zestawienia:Leczenie dietą
Żywienie chorych
Dieta, odżywianie
Zdrowe odżywianie
Składniki odżywcze
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz




Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):


(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88

Sygnatura: 61.421
Numer inw.: 61421
Dostępność: tylko na miejscu

schowek




Inne wydania tej pozycji w zbiorach biblioteki:


book





Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:


Okładka książki  Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka  1




Komentarze i rezencje

Recenzje pozycji

Opinię możesz wyrazić po zalogowaniu się na swoje Konto Czytelnika.




Katalog BP Mokotów m.st. Warszawy