Warszawa da się zjeść
Autor: Płaczek, Paweł.
Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką "Zygmuntówkę". Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami. Od powstańczej "plujki" po krem z białych warzyw a la Magda Gessler.Przez 900 lat od założenia miasta stołeczna kuchnia ulegała różnym wpływom. Dzisiaj znajdziemy w niej i wspomnienia po
żydowskiej dzielnicy, i kilka dań, które przywędrowały tu wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami, i nawet spuściznę po czasach rosyjskiego zaboru. Wszystko to tworzy zaskakująco eklektyczny, ale i wyjątkowo smakowity misz masz.Ta książka to podsumowanie tego, za co kochają stolicę nasze podniebienia.52 przepisy na dania związane z tym miastem i 52 historie, które sprawią, że waszym marzeniem stanie się jedno: wsiąść do pociągu byle jakiego i zasiąść przy stole w warszawskiej restauracji. Albo też. stworzyć "małą Warszawę" u siebie w kuchni.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Paweł Płaczek ; zdjęcia potraw Paweł Płaczek ; ilustracje Warszawy Karolina Kopiec. | ||||||||||||
Hasła: | Kuchnia regionalna Kulinaria Warszawa (woj. mazowieckie) Przepisy kulinarne | ||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Skarpa Warszawska, copyright 2021. | ||||||||||||
Wydanie: | Wydanie pierwsze. | ||||||||||||
Opis fizyczny: | 237, [3] strony : ilustracje ; 25 cm. Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. | Dziedzina: | Kulinaria | Historia Powstanie dzieła: | 2021 r. | Twórcy: | Kopiec, Karolina. . Ilustrator | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)