Kuchnia towarzyska i uczuciowa
Autor: Rottenberg, Anda
To książka z pogranicza kulinariów i sztuki. To sztuka towarzyskiego gotowania. Znawczyni sztuki współczesnej, Anda Rottenberg, zaprasza przyjaciół do wspólnej, bardzo pożytecznej zabawy dzielenia się ulubionymi przepisami i uwagami o gotowaniu. W zabawie biorą udział artyści, pisarze, aktorzy, politycy. Ale uwaga! wszyscy traktują temat bardzo poważnie, przepisy są dopracowane i wzięte prosto z życia, ich autorzy tak
właśnie gotują. I choć już od dawna jesteśmy obeznani z kuchniami świata, jesteśmy też bardzo przywiązani do tego, co gotowały nasze mamy i babcie. Nieobce nam krewetki, mule, avocado, ale bardzo lubimy też buraki i kapustę, kluski i pączki, pieczemy chleb i ciasta. To, co gotujemy, to efekt naszych podróży i bardzo silnych wpływów tradycji rodzinnych. Książka zawiera przepisy dla tych, którzy lubią i potrafią gotować, ale również bardzo proste danie, z którymi każdy sobie poradzi. O swoich ulubionych potrawach mówią pisarze: Jacek Dehnel, Olga Tokarczuk, Andrzej Stasiuk, Krystyna Kofta, artyści: Mirosław Bałka, Katarzyna Kozyra, Joanna Rajkowska, politycy: Barbara Labuda, Janusz Palikot, Magdalena Środa oraz muzycy, aktorzy, kuratorzy, krytycy, dziennikarze. W sumie ponad sto osób. Książka składa się z właściwego tekstu podzielonego na pory roku (żyjemy zgodnie z rytmem przyrody!), indeksu nazwisk z krótkimi notami o autorach i indeksu potraw. Anda Rottenberg wprowadza nas w ten artystyczno-kulinarny świat i komentuje. Znajdziecie tu Państwo przepisy głównie wegetariańskie, z ustępstwem dla ryb i owoców morza. Książka jest bardzo starannie wydana z 30 kolorowymi ilustracjami według kolaży Alicji Białej. To świetna książka zachęcająca do kulinarnej pomysłowości. Do czytania nie tylko w kuchni! Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Anda Rottenberg i przyjaciele ; kolaże Alicja Biała. | ||||||||||||
Hasła: | Kuchnia sezonowa Kuchnia wegetariańska Potrawy z ryb i owoców morza Książka kucharska Publikacja bogato ilustrowana | ||||||||||||
Adres wydawniczy: | Kraków : Wydawnictwo a5 : Galeria Starmach, październik 2021. | ||||||||||||
Wydanie: | Wydanie pierwsze. | ||||||||||||
Opis fizyczny: | 319, [1] strona : ilustracje ; 25 cm. Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. | Dziedzina: | Kulinaria | Powstanie dzieła: | 2021 r. | Twórcy: | Biała, Alicja. (1993- ) Ilustracje | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22
Wyp. nr 68
Aleje Niepodległości 82
tel. 22 844 70 59
Notka biograficzna:
Rottenberg, Anda
Anda Rottenberg ur. 23 kwietnia 1944 w Nowosybirsku – polska historyk sztuki, krytyk, kurator sztuki i publicystka. W latach 1993–2001 dyrektor Państwowej Galerii Sztuki Zachęta w Warszawie. Jej ojciec był polskim Żydem, matka pochodziła z rosyjskiej rodziny mieszczańskiej. W latach 1951–1963 mieszkała w Legnicy, następnie przeniosła się do Warszawy, gdzie w 1971 ukończyła studia na Wydziale Historii Sztuki Uniwersytetu Warszawskiego. Od 1969 zajmuje się organizowaniem wystaw artystycznych. Do 1973 związana była z Galerią Sztuki Zachęta. W latach 1973–1986 pracowała [>>]