Historia owoców tropikalnych : od awokado do zapote
"Od awokado do zapote "
Autor: Molenda, Jarosław
W naszych supermarketach pojawia się coraz więcej egzotycznych owoców, o których pochodzeniu, a także walorach smakowych czy zdrowotnych wiemy niezbyt wiele. Mijamy je obojętnie często dlatego, że nie wiemy, jak je jeść.
Oto opracowanie, które uzmysłowi nam, jak wiele tracimy, podchodząc nieufnie do czerymoi, kaki, chinoli, lepiej znanej jako marakuja, czy zapote. Z tej książki dowiesz się między innymi:
co to
jest gruszka aligatora?
za jakim owocem tęsknił na emigracji Gabriel García Márquez?
jakie drzewo Indianie uważają za palmę życia?
czy pieniądze rzeczywiście nie śmierdzą?
czy kiwi pochodzi z Nowej Zelandii?
kto przepada za słoniowymi wszami?
gdzie rosną owoce zwane "ogniem Zeusa"?
od kiedy Amerykanie żują gumę?
Odpowiedzialność: | Jarosław Molenda. | ||||||||||||
Hasła: | Owoce Opracowanie Biologia Historia Socjologia i społeczeństwo | ||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Bellona, copyright 2018. | ||||||||||||
Opis fizyczny: | 307, [5] stron : ilustracje ; 21 cm. Uwagi: | Bibliografia na stronach 301-[308]. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje popularnonaukowe. | Dziedzina: | Biologia | Historia Socjologia i społeczeństwo Powstanie dzieła: | 2018 r. | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Notka biograficzna:
Molenda, Jarosław
Polski pisarz, publicysta i podróżnik. Absolwent filologii klasycznej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek South American Explorers i Polskiego Klubu Przygody, w ciągu ćwierć wieku odwiedził cztery kontynenty i kilkadziesiąt krajów. W latach 1996-1997 był w kolegium redakcyjnym „Encyklopedii Geograficznej Świata”. W 2008 roku wraz z Romanem Warszewskim dotarł do ostatniej stolicy Inków – Vilcabamby, czego pokłosiem była książka Tupac Amaru II 2010, a także artykuły w „Globtroterze” 2009, nr IV, „Żyj długo” 2009, nr 5, „Archeologii Żywej” [>>]