

Moja kuchnia pachnąca bazylią
"Moja kuchnia pachnąca bazylią" to połączenie autobiograficznej opowieści z książką kucharską. Fascynująca historia życia wyższych sfer, we włoskim klimacie, ale z angielską nianią. Pierwsze kontakty z niearystokratycznym życiem, w końcu daleka Polska, w której wszystko jest tak inne niż w słonecznej Toskanii. Wielka miłość, ale też całkiem spore trudności na starcie
nowego życia. Wszak wtedy nawet gotowanie było wyzwaniem.Pomiędzy fascynującymi wspomnieniami liczne przepisy, cała włoska klasyka. Każdemu z przepisów poświęconych kilka słów, jakiś indywidualny komentarz. Czasami ułamek wspomnień, innym razem informacja czysto kulinarna. Ponad 70 przepisów, 180 stron opowieści o życiu i o kuchni.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Tessa Capponi-Borawska. |
Hasła: | Capponi-Borawska, Tessa - (1959- ) Capponi - (ród) 1901-2000 2000- Kuchnia włoska Rodzina Polska Toskania (Włochy) Pamiętniki i wspomnienia Historia Kulinaria |
Adres wydawniczy: | Warszawa : "Rosner & Wspólnicy", 2002. |
Wydanie: | Wydanie 2, zmienione, poszerzone. |
Opis fizyczny: | 186, [4] stron, [24] strony tablice ; fotografie ; 24 cm. |
Uwagi: | Indeks. |
Forma gatunek: | Książki . Literatura faktu, eseje publicystyka. Poradniki i przewodniki. |
Dziedzina: | Historia Kulinaria |
Powstanie dzieła: | 1994 r. |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. nr 1
ul. Puławska 43
tel. 22 849 25 28
Sygnatura: 64
Numer inw.: 49572
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp. Nr 35
ul. Narbutta 47
tel. 22 849 63 56
Sygnatura: Archiwum: 641
Numer inw.: 44361
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp nr 122
ul. Iberyjska 5
tel. 22 842 79 02
Sygnatura: 64
Numer inw.: 19495
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Notka biograficzna:

Capponi-Borawska, Tessa
Tessa Capponi-Borawska – urodzona we Florencji absolwentka tamtejszego uniwersytetu, od 1983 roku mieszka w Polsce. Przez ponad 20 lat pracowała w Katedrze Italianistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Od wielu lat związana z „Twoim Stylem”. Publikowała również w „Elle”, „Kuchni”, „Gazecie Wyborczej”, „W drodze” oraz „Rzeczpospolitej”. Autorka książek Moja kuchnia pachnąca bazylią, Dziennik toskański, Smak kwiatów pomarańczy wraz z Agnieszką Drotkiewicz i wielu innych publikacji o historii kuchni i kulturze jedzenia. Mieszka i pracuje w Warszawie.
Źródło: czarne.com.pl