Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3
Opis od wydawcyŻywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego.Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został
zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie. Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.Redaktor naukowy: Wojciech F. Roszkowski https://bonito.pl/produkt/zywienie-czlowieka-a-zdrowie-publiczne-tom-3
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | redaktorzy naukowi Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski. | ||||||||||||||||||
Hasła: | Bezpieczeństwo żywności Odżywianie Zdrowie publiczne Żywienie chorych Żywność Podręcznik | ||||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : PWN, 2023. | ||||||||||||||||||
Wydanie: | Wydanie II - dodruk 1. | ||||||||||||||||||
Opis fizyczny: | XV, [1], 553 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm. Uwagi: | Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje dydaktyczne. Publikacje naukowe. | Dziedzina: | Medycyna i zdrowie | Powstanie dzieła: | 2023 r. | Twórcy: | Gawęcki, Jan. (1944- ). Redakcja | Roszkowski, Wojciech. (1939-) Redakcja Przeznaczenie: | Dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy. | Dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy. Odbiorcy: | Lekarze. Szkoły wyższe. | Powiązane zestawienia: | Bezpieczeństwo żywnościowe | Odżywianie Zdrowie publiczne Żywienie chorych Żywność Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 61.140
Numer inw.: 62040
Dostępność: tylko na miejscu