Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka
"Żywienie zdrowego i chorego człowieka "
Autor: Ciborowska, Helena
Opis od wydawcyDietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika.Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.W książce omówiono podstawy żywienia człowieka - od znaczenia
składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta.Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych, pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy pacjentów chorujących onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych w różnych sytuacjach klinicznych.Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego. https://bonito.pl/produkt/dietetyka-ywienie-zdrowego-i-chorego-czlowieka
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Helena Ciborowska, Artur Ciborowski ; [recenzenci: prof. dr hab. n. med. Bruno Szczygieł, dr hab. med. Mikołaj Spodaryk, prof. KAAFM, dr n. med. Elżbieta Gabrowska]. | ||||||||||||||||||
Hasła: | Dietetyka Leczenie dietą Składniki odżywcze Zdrowe odżywianie Żywienie chorych Podręcznik | ||||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : PZWL, 2022. | ||||||||||||||||||
Wydanie: | Wydanie V rozszerzone i uaktualnione - 3 dodruk. | ||||||||||||||||||
Opis fizyczny: | XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm. Uwagi: | Bibliografia na stronach 873-877. Indeks | Forma gatunek: | Książki. Publikacje dydaktyczne. Publikacje fachowe. | Dziedzina: | Medycyna i zdrowie | Powstanie dzieła: | 2021 r. | Twórcy: | Ciborowski, Artur. Autor | Gabrowska, Elżbieta. Recenzja Spodaryk, Mikołaj. Recenzja Szczygieł, Bruno. (1928- ). Recenzja Odbiorcy: | Dietetycy. Szkoły wyższe. | Powiązane zestawienia: | Leczenie dietą | Żywienie chorych Dieta, odżywianie Zdrowe odżywianie Składniki odżywcze Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 61.421
Numer inw.: 61421
Dostępność: tylko na miejscu