Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Autor: Grzymisławski, Marian.
"Żywienie człowieka zdrowego i chorego" to drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to "Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu" oraz "Żywienie a zdrowie publiczne". Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i
praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | redaktorzy naukowi Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak. | ||||||||||||||||||
Hasła: | Leczenie dietą Zdrowe odżywianie Żywienie chorych Żywność Podręcznik | ||||||||||||||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : PWN, 2022. | ||||||||||||||||||
Wydanie: | Wydanie III. | ||||||||||||||||||
Opis fizyczny: | XX, 619 stron : ilustracje ; 24 cm. Uwagi: | Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks. | Forma gatunek: | Książki. Publikacje dydaktyczne. Publikacje fachowe. Publikacje naukowe. | Dziedzina: | Medycyna i zdrowie | Powstanie dzieła: | 2000 r. | Twórcy: | Grzymisławski, Marian. Redakcja | Moszak, Małgorzata. Redakcja Przeznaczenie: | Dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, realizujących przedmioty z zakresu żywienia, dietetyków, technologów żywności, personelu szpitalnego i domów opieki. | Dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, realizujących przedmioty z zakresu żywienia, dietetyków, technologów żywności, personelu szpitalnego i domów opieki. Odbiorcy: | . Lekarze. | Powiązane zestawienia: | Zdrowe odżywianie | Leczenie dietą Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22
Sygnatura: Czytelnia: 61
Numer inw.: 86006
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp nr 95
ul. Gruszczyńskiego 12
tel. 22 843 98 31
Sygnatura: Rewersy: 61
Numer inw.: 68052
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 61.140
Numer inw.: 61140
Dostępność: tylko na miejscu