Śluby polskie : tradycje, zwyczaje, przepisy
Autor: Szymanderska, Hanna.
Kolejna świetna monografia `"królowej polskiej kuchni", tym razem poświęcona uroczystościom weselnym. Autorka opisuje różne weselne tradycje, tłumaczy symboliczne znaczenie takich produktów jak ruta, sezam czy koper, proponuje specjalne weselne jadłospisy na wielkie przyjęcia i małe poślubne obiady.
Odpowiedzialność: | Hanna Szymanderska. | ||||||
Hasła: | Kuchnia polska Ślub i wesele - etnografia - Polska | ||||||
Adres wydawniczy: | Warszawa : Świat Książki - Bertelsmann Media, 2008. | ||||||
Opis fizyczny: | 334, [1] s. : il. ; 25 cm. Uwagi: | Publ. klubu Świat Książki nr 6446. Bibliogr. s. 323-327. Indeks. | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 20
ul. Żuławskiego 4/6
tel. 22 627 42 22
Sygnatura: Czytelnia: 39
Numer inw.: 69291
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp. Nr 27
ul. Bonifacego 90
tel. 22 842 04 81
Sygnatura: 39
Numer inw.: 49982
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp. nr 84
ul. Modzelewskiego 71
tel. 22 844 62 71
Sygnatura: 39
Numer inw.: 43466
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
Wyp nr 125
ul. Czerniakowska 38A
tel. 22 841 33 58
Sygnatura: 39
Numer inw.: 30235
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
BD nr XXXIII
Aleje Niepodległości 19
tel. 22 847 63 43
Sygnatura: 39 [Maga
Numer inw.: 45240
Dostępność: wymagane wcześniejsze uzgodnienie terminu wypożyczenia
BD nr LIV
ul. Ludowa 4
tel. 22 851 64 24
Sygnatura: 39
Numer inw.: 33934
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni
CzN nr IV
ul Wiktorska 10
tel. 22 845 00 88
Sygnatura: 46.194
Numer inw.: 46194
Dostępność: tylko na miejscu
Notka biograficzna:
Szymanderska, Hanna
Popularna dziennikarka i pisarka kulinarna, wybitna specjalistka od polskiej kuchni regionalnej. Urodziła się w 1944 roku w Rykach, zmarła 11 września 2014 roku w Skarżysku-Kamiennej. Napisała kilkadziesiąt poczytnych książek kulinarnych, między innymi: "Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej", "Na polskim stole", "Polska Wigilia", "Polska Wielkanoc", "200 potraw z warzyw", "Polska kuchnia myśliwska", "100 potraw ze śledzia", "Sekret kucharski, czyli co jadano w Soplicowie", "Smakosz warszawski: potrawy dawne i nowe", "Polskie tradycje świąteczne", "Kuchnia polska: potrawy regionalne". [>>]