Smaki południowej Italii : wspaniałe przepisy i włoskie opowieści
Tyt. oryg.: "Taste of Southern Italy : delicious recipes and a dash of culture,".
Autor: De Blasi, Marlena
W jaki sposób piecze się wykradzioną świnię? Jak smakuje owsianka Horacego - zupa, którą starożytny poeta leczył swą niestrawność? Jakie dania kryją poetyckie nazwy: Cytrynowe westchnienia i Los Persefony, i na czym polega żart w potrawie zwanej Małymi cielaczkami z Desulo? Co składa się na menu obowiązujące podczas Pasquetta - wielkanocnego pikniku w Apulii i jaka jest geneza pantagruelicznej panardy,
wystawnej hulanki urządzanej przez abruzyjczyków? W czyim modlitewniku przeszmuglowano do Włoch drogocenny szafran i gdzie wymyślono naleśniki, do których autorstwa zupełnie niesłusznie przyznają się Francuzi?...Pełna anegdot, ciekawostek kulinarnych i smakowitych przepisów na lokalne dania z ośmiu regionów południowych Włoch książka kucharska autorki Tysiąca dni w Wenecji w pasjonujący sposób przybliża tajemnice i smaki słynnej la cucina povera.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Marlena de Blasi ; przekł. Jacek Konieczny. | ||||||
Hasła: | Kuchnia regionalna - Włochy Kucharstwo - przepisy - Włochy | ||||||
Adres wydawniczy: | Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2010. | ||||||
Opis fizyczny: | 309, [2] s. : il. ; 25 cm. Uwagi: | Tyt. oryg.: "A taste of Southern Italy : delicious recipes and a dash of culture" 2006. Indeks. | Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | Dodaj recenzje, komentarz | |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Wyp. Nr 8
Aleje Niepodległości 19
tel. 22 848 95 87
Wyp. Nr 27
ul. Bonifacego 90
tel. 22 842 04 81
Wyp. Nr 35
ul. Narbutta 47
tel. 22 849 63 56
Wyp. nr 68
Aleje Niepodległości 82
tel. 22 844 70 59
Notka biograficzna:
De Blasi, Marlena
Marlena de Blasi ur. 3 maja 1952 w Schenectady, USA - włoska pisarka, dziennikarka, krytyk kulinarny. Z pochodzenia jest Amerykanką, ale od kilkunastu lat mieszka we Włoszech. Obecnie razem z mężem zajmuje się organizacją wycieczek kulinarnych po Toskanii i Umbrii.
Źródło: wikipedia.org, lubimyczytac.pl